مشکلات استخوانی دندان و دهان، از جمله مشکلات دندانی است که معمولا برای تشخیص و درمان آن ها باید به پزشک مراجعه شود. این مشکلات معمولا استخوان فک را درگیر می کنند. اما یا از ابتدا در اثر عدم مراقبت از دندان ها به وجود می آیند یا اینکه می توانند منشا بیماری ها و مشکلات مختلف باشند. مشکلات استخوانی دندان و دهان دارای تنوع زیادی هستند و طیف وسیعی از مشکلات را در بر می گیرند. برای اینکه بتوانید بیشتر با این مشکلات و دلایل بروز آن ها آشنا شوید، در ادامه این مقاله به چند مورد از رایج ترین این مشکلات اشاره می کنیم.
انواع مشکلات استخوانی دندان و دهان
فک استخوانی یکی از بخش های مهم در دهان ما محسوب می شود که می تواند از دندان های ما مراقبت کند. در واقع این فک است که به عنوان یک حمایت کننده قوی، از دندان ها و لثه های ما محافظت می کند. به همین خاطر، اگر فک آسیب ببیند، احتمال بروز مشکلات مختلف در دهان و دندان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
مشکلات استخوانی دندان و دهان، از جمله مشکلاتی هستند که در اثر آسیب دیدن فک و استخوان فک به وجود می آیند. این مشکلات می توانند ناشی از عفونت دندان، بیماری های خاص، ضربه و … باشند. با این حال، تشخیص به موقع مشکلات استخوانی دندان و دهان، می تواند از بروز مشکلات شدیدتر جلوگیری کند.
در ادامه به انواع مشکلات استخوانی دندان و دهان اشاره می کنیم. اکثر این مشکلات به یکدیگر مرتبط هستند. به همین خاطر، اگر بتوانید هر یک از این مشکلات را در همان ابتدا درمان کنید، احتمالا شاهد تشدید علائم مشکلات استخوانی دندان و دهان نخواهید بود.
آیا مصرف آنتی بیوتیک قبل از اقدامات دندانپزشکی ضروری است؟
۱- ورم استخوان
شاید تصور کنید که هیچ گاه احتمال بروز ورم استخوان در دهان و فک شما وجود ندارد. اما استخوان نیز مانند هر بافت زنده ای، ممکن است با مشکل تورم مواجه شود. ورم استخوان در اثر عفونتی که در دندان ها ایجاد شده است، به وجود می آید. در واقع، عفونت ایجاد شده در دندان های شما، یک واکنش التهابی را در لثه شما به وجود می آورد. این واکنش التهابی در درجه اول می تواند درد زیادی را به همراه داشته باشد؛ اما فارغ از این موضوع، ممکن است باعث افزایش تراکم استخوان در ناحیه فک شود. در این صورت می گوییم ورم استخوان رخ داده است.
البته اگر دندان شما عفونت دارد، نیازی نیست که نگران ورم استخوان باشید. این مورد از مشکلات استخوانی دندان و دهان به ندرت اتفاق می افتد. معمولا افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند، دیرتر از دیگران با این مشکل مواجه می شوند. ولی افرادی که با اختلالات سیستم ایمنی مواجه هستند، احتمال بیشتری دارد که با مشکل ورم استخوانی در فک مواجه گردند.
۲- رشد استخوان در دهان
یکی دیگر از مشکلات استخوانی دندان و دهان که در اثر تشدید ورم استخوان رخ می دهد، رشد استخوان در دهان است. زمانی که دندان عفونت می کند و عفونت آن تشدید می شود، کم کم یک بخش برآمده در استخوان به وجود می آید. معمولا در ابتدا این بخش برآمده به عنوان ورم استخوان شناخته می شود؛ اما رفته رفته رشد آن افزایش پیدا می کند و به یک بخش اضافه در دهان تبدیل خواهد شد.
رشد استخوان در دهان می تواند با کمک عکسبرداری توسط اشعه x تشخیص داده شود. رشد استخوان در دهان معمولا درد و علائم خاصی را به دنبال ندارد. به همین خاطر، بیشتر زمانی دندانپزشکان متوجه این موضوع می شوند که برای ترمیم و درمان دندان های دیگر، از عکسبرداری استفاده کرده باشند.
رشد استخوان در دهان که جزء مشکلات استخوانی دهان و دندان شناخته می شود، می تواند تاثیر زیادی روی عملکرد دندان های شما داشته باشد. با این حال، معمولا بروز این مشکل، نمی تواند به فک شما آسیب زیادی را وارد کند و فقط باعث باریک شدن استخوان های فک می گردد.
انواع روش های درمان پوسیدگی دندان + علائم و نحوه تشخیص آن را بدانید!
۳- پوکی یا کاهش تراکم استخوان فک
فک ما انسان ها از بخش استخوانی شکل تشکیل شده است که اهمیت بسیار زیادی روی حمایت از دندان ها دارد. در صورتی که میزان تراکم استخوان های فرد کاهش پیدا کند، احتمال اینکه فرد با مشکل پوکی استخوان در فک نیز مواجه شود، وجود دارد. پوکی استخوان یکی از مشکلات استخوانی دندان و دهان است که می تواند در اثر عفونت دندان یا کشیدن دندان های مجاور اتفاق بیفتد.
در واقع هر زمانی که نیرو از روی فک برداشته شود، میزان استحکام استخوان ها نیز کاهش پیدا می کند. این موضوع دلیلی برای کاهش تراکم استخوان های دندان و فک می شود. به همین خاطر است که معمولا افرادی که قبلا یکی از دندان های فک خود را کشیده اند، شاهد از بین رفتن بخش زیادی از استخوان فک خودشان هستند.
عامل دیگری که می تواند باعث کاهش تراکم استخوان ها در ناحیه فک شود، بزرگ بودن سینوس هاست. در صورتی که سینوس ها از یک حدی بزرگ تر باشند، احتمال اینکه فک جای رشد نداشته باشد یا تراکم آن کاهش پیدا کند، وجود خواهد داشت.
همه این توضیحات را دادیم که به شما بگوییم پوکی یا کاهش تراکم استخوان فک می تواند دلیلی برای خرابی یا شل شدن دندان ها باشد. بنابراین، اگر یکی از دلایل ذکر شده باعث کاهش تراکم استخوان ها می شوند، بهتر است که به دندانپزشک مراجعه کنید.
۴- تحلیل استخوان های فک
مشکلات استخوانی دندان و دهان که ذکر کردیم، هر کدام می توانند زمینه ای برای بروز دیگر مشکلات دندانی و دهانی باشند. به طور مثال، عفونت لثه یا دندان باعث بروز ورم استخوانی می شود. ورم استخوانی نیز باعث رشد استخوان یا کاهش تراکم استخوان ها می شود. در درجه اول تراکم استخوان ها در فک و دهان کاهش پیدا می کند و پس از آن، احتمال بروز تحلیل در استخوان های فک و دندان وجود خواهد داشت.
تحلیل یا آتروفی استخوان های فک می تواند یکی از مشکلات استخوانی دهان و دندان باشد که نادر است و در اثر عدم درمان مناسب دندان ها رخ می دهد. در صورتی که عفونت دندان پیشرفت کند و به ریشه دندان ها برسد، ممکن است التهاب گریبان گیر استخوان فک شود. التهاب می تواند کم کم تراکم استخوان فک را کاهش دهد. کاهش تراکم استخوان افزایش پیدا می کند و کم کم استخوان های فک تحلیل می روند و کوچک خواهند شد.
تحلیل استخوان های فک می تواند مشکلات بسیار زیادی را به دنبال داشته باشد که یکی از مهم ترین آن ها، لق شدن دندان ها و افتادن آن هاست. بنابراین، توصیه می شود که افراد در صورت وجود هر گونه علائم عفونت در دندان های خودشان، به یک پزشک متخصص مراجعه کنند تا مراحل درمان مشکلات دندانی خود را انجام دهند.
نحوه درست استفاده از نخ دندان چگونه است؟
روش های تشخیص مشکلات استخوانی دندان و دهان
به منظور تشخیص مشکلات استخوانی دندان و دهان، ابتدا لازم است که به یک دندانپزشک باتجربه مراجعه شود. معمولا دندانپزشکان می توانند با یک معاینه ساده، تا حد زیادی این مشکلات را تشخیص دهند. اما بهترین روش تشخیصی برای مشکلات استخوانی دهان و دندان، استفاده از عکسبرداری اشعه ایکس است. در این روش کلیه بخش های دندان از جمله فک با دقت بررسی می شوند و وجود هر گونه ضایعه، می تواند نشان دهنده یک مشکل در استخوان یا فک باشد.
نحوه درمان مشکلات استخوانی دندان و دهان
برای درمان مشکلات استخوانی دندان و دهان، باید حتما به پزشک مراجعه شود. اگرچه انجام برخی از اقدامات مراقبتی مانند مسواک زدن، زدن دهانشویه و … می تواند تا حد زیادی مشکلات مربوط به استخوان ها را رفع کند. ولی اگر نیاز به درمان تخصصی تر باشد، باید حتما دندانپزشک روش درمانی را مشخص کند.
معمولا می توان با کنترل شرایط مشکلات استخوانی دندان و دهان، از تشدید آن ها جلوگیری کرد. ولی در صورتی که نیاز به پیوند استخوان باشد، می توان از روش های مختلف پیوند استخوانی مانند زنوگرفت و الوگرفت برای افزایش تراکم استخوان ها استفاده نمود.
در صورتی که دلیل بروز مشکلات استخوانی دهان و دندان، عفونت باشد؛ می توان با خارج کردن ضایعه عفونی، تا حد زیادی این مشکلات را برطرف کرد. در اکثر موارد با انجام مراحل عصب کشی، هم میزان عفونت کنترل می شود و هم از تحلیل رفتن استخوان های ناحیه فک نیز جلوگیری می گردد.
به طور کلی می توان گفت که تشخیص روش درمان مشکلات استخوانی دهان و دندان بستگی به نظر دندانپزشک دارد. در صورتی که نیاز به انجام اقدامات درمانی تخصصی و مناسب باشد، می توان آن ها را با توجه به نظر دندانپزشک در مطب های دندانپزشکی انجام داد. در غیر این صورت می توان با مصرف دارو، شرایط را تا رسیدن به بهبودی کامل کنترل نمود.
سخن پایانی
همیشه مشکلات مربوط به دهان و دندان، مربوط به دندان ها نمی شوند. گاهی مشکل در اثر تخریب و تحلیل استخوان فک در دهان به وجود می آید. در این صورت می گوییم که مشکلات استخوانی دهان و دندان رخ داده اند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله سعی کردیم در مورد انواع مشکلات استخوانی دهان و دندان صحبت کنیم. هر یک از این مشکلات می توانند عاملی برای بروز مشکلات دیگر باشند. بنابراین، باید به محض تشخیص مطابق با روش درمانی مناسب، درمان شوند.
اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.