توربین دندانپزشکی به عنوان یک ابزار چرخنده، اهمیت بسیار زیادی در مطب های دندانپزشکی دارد و عمدتا می تواند برای تراش دادن دندان و بخش سخت آن مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که می دانید قیمت خرید توربین دندانپزشکی در بازار کشور ایران و حتی جهان بسیار بالا رفته است. این موضوع ایجاب می کند تا با روش ها و اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی آشنا شوید و از این توربین ها مراقبت کنید و طول عمر آن ها را افزایش دهید. اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی، از جمله مواردی هستند که باید توسط دستیاران دندانپزشک و دیگر افراد رعایت شوند.
با توجه به اهمیت اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی، در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد این اصول صحبت کنیم و راه و روش های نگهداری از توربین ها را آموزش دهیم. بنابراین، اگر شما هم به سلامت و عدم خرابی توربین های دندانپزشکی اهمیت می دهید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی
نگهداری از توربین دندانپزشکی و دیگر اینسترومنت های دندانپزشکی که به صورت دوار کار می کنند، برای حفظ عملکرد صحیح آن ها بسیار مهم است. اگر می خواهید با کمک این اینسترومنت ها، بیماران خود را درمان کنید و از طرفی از هزینه های تعمیرات توربین های دندانپزشکی جلوگیری کنید؛ باید از اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی پیروی کنید.
تعمیر و نگهداری از توربین دندانپزشکی به شما این امکان را می دهد تا از خرابی آن ها جلوگیری کنید و عمر مفید آن ها را چند برابر کنید. نگهداری از توربین های دندانپزشکی از چند جنبه مختلف قابل بررسی است. در ادامه مقاله بیشتر با این موضوع آشنا می شوید.
۸ نکته مهم برای خرید بهترین توربین دندانپزشکی را که باید بدانید!
چند گام مهم برای نگهداری از توربین دندانپزشکی
در صورتی که به دنبال اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی هستید، توصیه می کنیم که با ما همراه باشید تا با چند گام مهم برای نگهداری از این توربین ها آشنا شوید.
گام اول اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی: آماده کردن توربین دندانپزشکی
در ابتدا لازم است که توربین های دندانپزشکی برای روغن کاری و یا حتی استریل کردن آماده شوند. برای این کار می بایست فرزها را از توربین های دندانپزشکی جدا کنید. کلیه توربین های دندانپزشکی باید به وسیله دستمال و ضد عفونی کننده ها، تمیز شوند. هر گونه بزاق یا خونی که روی توربین دندانپزشکی وجود دارد، باید با محلول ضد عفونی کننده و دستمال پاک شود.
انواع فرز توربین دندانپزشکی از جنبه های مختلف را بشناسید!
گام دوم اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی: تمیز کردن توربین دندانپزشکی
یکی از مهم ترین اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی، تمیز کردن این توربین هاست. به طور کلی، توربین های دندانپزشکی باید قبل از قرار داده شدن در دستگاه استریل، با آب تمیز شوند. چرا که ممکن است توربین ها آغشته به بزاق بیمار و یا خون باشند. این مواد نیز می توانند آسیب بسیار زیادی به توربین های دندانپزشکی وارد کنند.
برای شستشوی توربین دندانپزشکی، می بایست از آب استفاده کنید. آب زیر دمای 28 درجه برای شستشوی این توربین ها ایده آل است. در صورتی که رسوب آهک در دهانه اسپری توربین وجود دارد، می توان با کمک پروب های ارائه شده آن ها را در این مرحله خارج کرد.
پس از شستشوی کامل توربین دندانپزشکی، لازم است که بخش داخلی توربین را با کمک اسپری انجام دهید. همچنین، برای تمیز کردن بخش خارجی توربین، کافیست که از دستمال استفاده کنید.
گام سوم اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی: ضد عفونی کردن دستی و حرارتی توربین های دندانپزشکی
ضد عفونی کردن تمامی توربین های دندانپزشکی برای پیشگیری از انتقال بیماری ها به دندانپزشک و یا یک بیمار دیگر، بسیار حائز اهمیت است. برای ضد عفونی کردن توربین های دندانپزشکی می بایست دو مرحله را دنبال کنید. اولین مرحله این است که با کمک مواد ضد عفونی کننده، اقدام به ضد عفونی کردن دستی توربین های دندانپزشکی کنید. برای پیشگیری از بروز هر گونه مشکل، دفترچه راهنمای سازنده توربین دندانپزشکی را مطالعه کنید تا بر اساس اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی آن برند، اقدام به ضد عفونی کردن دستی توربین های دندانپزشکی کنید.
در دومین مرحله می توان از دستگاه های مخصوص مانند اتوکلاو استفاده کرد تا مراحل استریل کردن توربین های دندانپزشکی انجام شود. بدیهی است که هر دوی این مراحل برای افزایش ایمنی توربین دندانپزشکی باید انجام شوند.
گام چهارم اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی: روغن کاری توربین دندانپزشکی
با توجه به اینکه توربین های دندانپزشکی با سرعت بسیار زیادی می چرخد، ممکن است که این چرخش اصطکاک زیادی را ایجاد کند. روغن کاری منظم توربین دندانپزشکی برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در توربین بسیار حائز اهمیت است. روغن کاری توربین دندانپزشکی باید بر اساس نوع توربین و ویژگی های آن انجام شود. در صورتی که روغن کاری توربین های دندانپزشکی به صورت تخصصی انجام شود، احتمال بروز مشکلاتی از قبیل خرابی توربین وجود نخواهد داشت.
حتما برای روغن کاری توربین دندانپزشکی از اسپری های روغن کاری مخصوص استفاده کنید. در صورتی که قصد روغن کاری توربین پوش باتن را دارید، می بایست این کار را از طریق بخش جلویی توربین و جایی که فرز قرار می گیرد، انجام دهید.
استریل کردن توربین دندانپزشکی در دستگاه اتوکلاو چگونه انجام می شود؟
یکی از مهم ترین اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی، استریل کردن این توربین هاست. به طور کلی، هر یک از توربین های دندانپزشکی برای استفاده مجدد باید به کمک بخار و دمای بالا استریل شوند تا هر گونه میکروارگانیسم مضر از روی آن ها حذف شود.
برای استریل کردن توربین دندانپزشکی، می توانید از دستگاه اتوکلاو کلاس B استفاده کنید که دارای دمای بیش از 135 درجه سانتی گراد است. حتما کلیه توربین ها و ابزارهای مرتبط را در کیسه استریلیزاسیون قرار دهید و سپس این کیسه ها را در دستگاه اتوکلاو بچینید. از چسب اتوکلاو مناسب برای بررسی صحت عملکرد اتوکلاو جهت ضد عفونی و استریل کردن توربین دندانپزشکی استفاده کنید.
تخلیه هوای کمپرسور توربین باید هر چند وقت یک بار انجام شود؟
یکی از مواردی که در اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی باید بدان توجه کرد، تخلیه هوای کمپرسور توربین دندانپزشکی می باشد. اگر به دنبال افزایش طول عمر توربین دندانپزشکی هستید، حتما باید اقدام به تخلیه هوای کمپرسور توربین کنید. معمولا توصیه می شود که هر هفته یک بار، مراحل تخلیه هوای کمپرسور توربین دندانپزشکی انجام شود. استفاده از فیلترهای مناسب بر روی کمپرسور سبب می شود تا هوای تمیز وارد توربین دندانپزشکی دارای ایر موتور شود. بنابراین، تخلیه هوای کمپرسور را حداقل هر هفته یک بار انجام دهید تا هوای تمیز و بدون آلودگی وارد توربین شود.
آیا توربین ها به ضربه حساسند؟
دیگر موردی که در اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی مهم است، ضربه خوردن است. متاسفانه دیده شده است که برخی از پرستاران مطب های دندانپزشکی و دستیاران به دلیل نداشتن اطلاعات کافی، به خوبی از توربین دندانپزشکی مراقبت نمی کنند و حتی باعث ضربه خوردن این توربین ها می شوند. اگرچه استحکام اکثر توربین های دندانپزشکی موجود در بازار بسیار زیاد است. اما باز هم مراقبت از این توربین ها برای جلوگیری از وارد شدن ضربه به آن ها، بسیار حائز اهمیت می باشد.
هد توربین دندانپزشکی تاثیر زیادی روی عملکرد صحیح توربین های دندانپزشکی دارد. اما هد توربین به ضربه حساس است و ممکن است ضربه وارد شده به هد، باعث ایجاد تغییر شکل در توربین دندانپزشکی شود. هر گونه تغییر شکل ایجاد شده در هد توربین دندانپزشکی، باعث ایجاد فشار به قطعات توربین می شود و حتی می تواند کارتریج توربین را خراب کند.
بنابراین، لازم است که برای جابجایی و یا قرار دادن توربین های دندانپزشکی در دستگاه اتوکلاو نهایت دقت را داشته باشید تا از ضربه خوردن توربین جلوگیری کنید. بدیهی است که دفرمه شدن هر بخش از توربین، تاثیر زیادی روی عملکرد آن می گذارد.
نحوه نگهداری از فرزهای توربین دندانپزشکی
حال که با نکات مهم جهت اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی آشنا شدید، باید در مورد نحوه نگهداری از فرزهای توربین دندانپزشکی نیز اطلاعات کسب کنید. به طور کلی، فرزهای توربین نقش بسیار مهمی در عملکرد توربین دارند و اگر به درستی عمل نکنند، اجازه خارج کردن بخش های پوسیده دندان را نمی دهند. بنابراین، نگهداری از فرزهای توربین دندانپزشکی بسیار حائز اهمیت است. اما فارغ از این موضوع، عدم نصب یا خرابی فرز دندانپزشکی بر روی عملکرد اصلی توربین هم تاثیر می گذارد. بنابراین، شما با نگهداری از فرزهای توربین دندانپزشکی، از خرابی توربین های دندانپزشکی نیز پیشگیری می کنید.
به طور کلی، برای نگهداری از فرزهای توربین دندانپزشکی و استفاده از آن ها در توربین، باید به دو نکته مهم توجه داشته باشید. اولین نکته سالم بودن فرزهاست. در صورتی که هر یک از فرزهای دندانپزشکی پیچ خورده و تاب خورده باشند، هرگز از آن ها استفاده نکنید. چون احتمالا فشار زیادی به توربین دندانپزشکی وارد می کنند و باعث خرابی آن می شوند.
نکته دوم نحوه نصب فرز در توربین دندانپزشکی است. لازم است که فرزها را به صورت اصولی و با دقت روی توربین دندانپزشکی نصب کنید. به طوری که فرز به طور کامل در داخل قرار گیرد. عدم وارد کردن فرز به انتهای توربین دندانپزشکی، می تواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد که مهم ترین آن، خرابی زودهنگام توربین دندانپزشکی است.
سخن پایانی
با توجه به اهمیت اطلاع از اصول نگهداری از توربین دندانپزشکی برای جلوگیری از خرابی و افزایش طول عمر آن، در این مقاله اصول بسیار مهمی را جهت نگهداری از توربین های دندانپزشکی ذکر کردیم. شما می توانید با در نظر گرفتن این نکات، به درستی از توربین های دندانپزشکی مراقبت کنید. اما فراموش نکنید که بهترین منبع برای نگهداری از توربین دندانپزشکی، دستورالعمل شرکت سازنده است. بنابراین، حتما دفترچه راهنمای توربین ها را با دقت مطالعه کنید.
اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.