مقالات فیروز دنتال

کاربردهای مختلف نوار تفلون در دندانپزشکی

نوار تفلون در دندانپزشکی و کاربرد آن در این حرفه را می توان از جمله راه حل هایی دانست که در جهت راحت تر کردن کار درمان به کار برده می شود. مراجعان به دندان پزشکی دوست دارند که کار درمانشان در زمان کوتاه تری انجام شود. نه تنها بیماران، بلکه دندان پزشک ها هم درمانی را که به زمان کمتری نیاز داشته باشد ترجیح می دهند. به همین دلیل هم به دنبال روش هایی هستند که بتوانند فرآیندها را کوتاه مدت تر و حتی شاید ارزان تر کنند.

زمان و هزینه دو مقوله مهم در روند درمان های دندان پزشکی محسوب می شوند که هم مراجعان و هم دندان پزشک ها از راه هایی که آنها را کاهش دهند استقبال می کنند. در ادامه درباره یکی از این راه ها که استفاده از نوار تفلون دندانپزشکی است اطلاعات بیشتری آورده شده است. درباره کاربردهای مختلف رایج آن توضیحات بیشتری قید شده است. نوار تفلون ابزاری بسیاری کاربردی است که پیدا کردن مهارت در استفاده از آن می تواند روش های پیچیده درمان را برای دندان پزشک ها ساده تر کند.

نوار تفلون در دندانپزشکی چیست؟

نوار تفلون در دندانپزشکی چیست؟

نوار تفلون در دندانپزشکی را می توان نوارهایی آب بندی شده دانست که از ضخامت کمی برخوردار هستند. جنس آنها به طور معمول از پلی تترافلوئورواتیلن (PTFE) است. اصلی ترین کارکرد این نوارها سیل کردن اتصال های لوله کشی است که همه آنها را با نام تفلون می شناسند. این نوارها ماده ای پلاستیکی و چسبنده اند که شکل پذیری بالایی دارند و از نظر شیمیایی می توان آنها را خنثی دانست. به دلیل انعطاف پذیری به خوبی در نواحی بین دندانی جاگیر می شوند و فضاهای خالی را پر می کنند.

از نوار تفلون در دندانپزشکی در مواقع مختلفی استفاده می شود. در واقع، خلاقیت داشتن در استفاده از این ماده در دندان پزشکی می تواند روند درمان را کوتاه تر و در مواقعی آسان تر کند. این نوارها در مقابل مواد شیمیایی مختلف مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.  

کارتریج توربین دندانپزشکی چیست؟

کاربرد نوار تفلون در دندانپزشکی

کاربرد نوار تفلون در دندانپزشکی

اشاره شد که نوار تفلون در دندانپزشکی کاربردهای متنوعی دارد و این دندان پزشک است می تواند در مواقع مختلف با توجه به خلاقیتش از آن استفاده کند. در ادامه به برخی از کاربردهای رایج این ابزار در دندان پزشکی اشاره شده است.

1- پر کردن سوراخ های Screw-access و Endo-access

بسیاری از متخصصان نوار تفلون در دندانپزشکی را برای پر کردن سوراخ ها در مراحل درمان Screw-access به کار می برند. آنها تکه ای از نوار تفلون را جدا می کنند، تاب می دهند و بعد آن را داخل سوراخ اکسرو قرار می دهند. نوار تفلون بر عکس پنبه یا موم در جای خودش محکم است. مهم ترین مشخصه آن این است که بو نمی گیرد. دیگر ویژگی آن این است که در زمان نیاز به سوراخ اسکرو یا برداشتن اسکرو به راحتی می توان نوار تفلون را حذف کرد.

برای بستن Endo-access نیز می توان به راحتی از همین نوارهای تفلون استفاده کرد. فرد متخصص می تواند برای پر کردن دندان اندو شده به شکل غیر دائمی ورودی پالپ را با نوار تفلون ببندد. بعد هم می تواند روی آن را با پانسمان موقتی یا کامپوزیت بگیرد. در جلسه ترمیم به آسانی می توان آن را تخلیه کرد. ضمن این که در این مدت بوی بدی نمی گیرد. یکی از مهم ترین ویژگی های نوار تفلون در دندانپزشکی این است که آلودگی ها را به خود جذب نمی کند.      

2- به وجود آوردن فضا یا لایه عایق در زمان درست کردن موکاپ از کاربردهای نوار تفلون در دندانپزشکی

نوار تفلون در دندانپزشکی همان طور که اشاره کردیم برای پر کردن فضاها ابزاری بسیار مناسب تلقی می شود. از آن می توان در فرآیند درست کردن موکاپ برای ترمیم های غیر دائمی و یا ونیر به عنوان پوششی جداکننده استفاده کرد. در صورتی که دندان ها آندرکات ها یا دیاستم های گوناگونی داشته باشند، می توان برای پیشگیری از گیر افتادن مواد در این بخش ها از نوار تفلون استفاده کرد. حذف کردن آندرکات ها اهمیت زیادی دارد. به خصوص در رستوریشن های قدامی این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند.  

نوار تفلون در دندانپزشکی برای عایق بندی دندان ها نیز به کار می رود. به این ترتیب، از حساسیت دندان ها در مقابل سرما و گرما نیز جلوگیری به عمل می آید. نوارها می توانند نقش اسپیسر برای جدا کردن راحت روکش موقت در زمان ساخت روکش با سیلیکون ماتریکس و ماده روکش را داشته باشند.

3- جایگزین نخ زیر لثه و ایزولاسیون دندان ها در زمان سمان کردن از دیگر کاربردهای نوار تفلون در دندانپزشکی

نوار تفلون در دندانپزشکی به عنوان نخ زیر لثه هم به کار برده می شود. نوار تفلون برای این کار باید از نوار جدا شود. بعد از غلتاندن آن باید با دقت در شیار سالکوس جای گیرد. از مزایای این نوار در مقایسه با نخ زیر لثه می توان به این نکته اشاره کرد که مثل نخ به جایی گیر نمی کند و به بیرون نمی چرخد. ضمن این که تا حدی می توان از فرز نیز پشتیبانی کند.   

استفاده از این نوارها در جای گذاری و سمان روکش های سرامیکی نیز به دندان پزشک ها پیشنهاد می شود. با آن می توان یک یا دو روکش را هم زمان جای گذاری کرد. می توان قبل از اپلای کردن سمان برای چسباندن روکش روی دندان های کناری را با نوار تفلون پوشاند و ایزوله کرد. برای این که نوار تفلون دندانپزشکی در طی روند سمان کاری ثابت بماند، می توان از رینگ نوار ماتریکس استفاده کرد. 

4- کمک کردن به کارکرد اپکس لوکیتور و سازگاری درایور و پیچ

نوار تفلون در دندانپزشکی در زمان استفاده از اپکس لوکیتور هم کاربرد دارد. وقتی که در طی درمان اندو و استفاده از این درمان تماس فایل با یک فلز به خوبی صورت نگیرد، می توان بخش بالایی فایل را با این نوار پوشاند. مانند مواقعی که دندان ترمیم فلزی مثل آمالگام داشته باشد.  

در زمان هرز شدن سر اکسور و تطبیق نداشتن آن با اسکرو درایور نیز می توان از این نوارها استفاده کرد. در صورتی که اسکرو درایور به راحتی باز و بسته نشود، می توان با گذاشتن تکه ای از نوار تفلون روی اسکرو درایور آن را محکم کرد.

5- محکم و منطبق کردن نوار ماتریکس و قالبگیری پس از کشیدن دندان

نوار ایزولاسیون

در مواقعی که از نوار ماتریکس و وج استفاده می شود، ممکن است فاصله ریزی میان نوار ماتریکس و دندان به وجود بیاید. این فضای به وجود آمده می تواند فرآیند باندینگ را با اختلال مواجه کند. یا موجب اورفیل شدن کویتی شود. پیچاندن نوار تفلون دندانپزشکی به دور وج یا گذاشتن لوله ای از این نوار پشت نوار ماتریکس می تواند کار منطبق کردن نوار ماتریکس را انجام دهد.

اگر پس از کشیدن دندان لازم و با وجود سوراخ دندان لازم باشد که اقدام های پروتزی و قالبگیری صورت گیرد، برای پیشگیری از وارد شدن مواد قالبگیری به ساکت دندان می توان سوراخ را با نوار تفلون پر و ایزوله کرد.

6- ساخت الگوی ابتدایی سطح اکلوزال در روش Stamp

نوار تفلون در دندانپزشکی در روش Stamp نیز کاربرد دارد. روش Stamp شیوه ای جدید برای آسان کردن شکل دادن کامپوزیت در ترمیم های اکلوزال خلفی کلاس I محسوب می شود. در این روش در دو مرحله از نوار تفلون استفاده می شود. یک بار در مرحله آناتومی سطح اکلوزال و بار دیگر در مرحله به وجود آوردن آناتومی سطح  اکلوزال با استفاده از الگوی فراهم شده است که این نوارها را به کار می برند.

در این شیوه، پیش از تراش و برداشتن پوسیدگی ها سطح اکلوزال دندان را با نوار تفلون می پوشانند. بعد با مایع رابردم و گذاشتن یک میکروتراش بر روی آن یک الگو از آناتومی ابتدایی سطح اکلوزال به دست می آید. این الگو برای شکل دهی کامپوزیت در مرحله های نهایی ترمیم به کار برده می شود.

در این مرحله، پس از برداشتن کامل پوسیدگی و پر کردن کویتی با استفاده از کامپوزیت قبل از کیور کردن آن سطح پر شده به وسیله یک لایه نوار تفلون دندانپزشکی پوشیده می شود. الگوی حاصل روی آن گذاشته می شود و در آخر پس از برداشتن الگو و نوار و حذف اضافه های کامپوزیت ترمیم کیور صورت می گیرد.

سخن پایانی

نوار تفلون در دندانپزشکی را می توان یکی از ابزارهای پرکاربرد در این حرفه به شمار آورد. نوار تفلون جنس مخصوصی دارد و دندان پزشک ها در جاهای مختلفی از آن استفاده می کنند. هر چه دندان پزشک خلاقیت بیشتری داشته باشد می تواند این ماده را در بخش های گوناگونی به کار ببرد تا هم روند درمان کوتاه تر شود و هم ساده تر پیش برود. البته این ماده از انعطاف پذیری و شکل پذیری خوبی برخوردار است و به خوبی می تواند فواصل میان دندان ها را پر کند.

این نوارها را در دندان پزشکی با نام ایزولاسیون هم می شناسند. در بسیاری از مواقع برای ایزولاسیون محیط دندان از این نوارها استفاده می کنند. به طور خلاصه می توان گفت که نوار تفلون در دندانپزشکی کاربردهای فراوانی دارد که دندان پزشک می تواند آن را تعیین کند؛ از کاربرد آن در ساخت الگوی ابتدایی سطح اکلوزال در روش Stamp گرفته تا محکم و منطبق کردن نوار ماتریکس و قالبگیری پس از کشیدن دندان.

اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *