تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک باید بررسی شود. زیرا چراغ یونیت دندانپزشکی یکی از مهمترین اجزای یونیت دندانپزشکی است. دیدن محیط داخل دهان با وجود تاریک بودن آن اهمیت زیادی دارد. مهم است که دندان پزشک در حین کار اشراف کامل بر داخل دهان بیمار داشته باشد. هر چه دندان پزشک دید بهتری نسبت به محیط دهان و دندان های بیمار داشته باشد، می تواند دقیق تر و سریع تر عمل کند. به طور حتم هیچ دندانپزشکی نمی تواند بدون نور چراغ به کارش ادامه دهد. کیفیت این نور نیز می تواند تعیین کننده روند درمان باشد. در ادامه اطلاعات بیشتری در این باره آورده شده است.
اجزای تشکیل دهنده یونیت دندانپزشکی
پیش از این که اطلاعات بیشتری درباره تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک به دست آوریم، خوب است که یونیت دندانپزشکی و اجزای آن را بیشتر بشناسیم. کراشور، لیوان پرکن و آنگل از جمله بخش های تشکیل دهنده یونیت هستند. از دیگر بخش های آن می توان به ساکشن، توربین دندانپزشکی و میکروموتور اشاره کرد. سرنگ آب و هوا و کمپرسور نیز از دیگر اجزای آن به شمار می روند. دستگاه جرم گیر و دستگاه کپسولی را هم می توان از بخش های دیگر آن دانست.
اما شاید بتوان یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های یونیت دندانپزشکی را چراغ آن دانست. بسیاری از اجزای یونیت و کار آنها به هم وابسته است. ممکن است بتوان بدون وجود بعضی از آنها همچنان از یونیت استفاده کرد. اما بدون وجود چراغ هیچ دندانپزشکی کاری از پیش نخواهد برد. تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک را نمی توان نادیده گرفت. نور می تواند در تشخیص درست و درمان به دندان پزشک کمک شایانی بکند.
کارکرد چراغ یونیت دندانپزشکی
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک کم نیست و با بررسی کارکرد آن می توان به این تأثیرگذاری بیشتر پی برد. فرآیند کلی کار آن به این شکل است که جریان برق به وسیله رشته هایی از جنس تنگستن در آن ایجاد می شود. حباب لامپ چراغ برای پیشگیری از برخورد با اکسیژن از نوعی گاز راکد و ساکن پر می شود. در زمان شکل گرفتن برخورد الکتریکی اتم های موجود در رشته تنگستن به بالاترین سطح می رسند. زمانی که سطح اتم ها به سطح نرمال برسد، فوتون آزاد خواهد شد.
انرژی، نور و گرما حاصل آزاد شدن فوتون ها هستند. نور تولید شده در این چراغ برای کارکرد دندانپزشکی مناسب است و دندان پزشک می تواند با آن جزئیات بسیار زیادی را ببیند و درباره دندان ها و درمان آنها تصمیم های درست و بجا بگیرد. در ادامه علاوه بر تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک درباره انواع این چراغ ها توضیحاتی آورده شده است.
چراغ هالوژنی و تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک به نوع چراغ نیز وابسته است. چراغ های هالوژنی سال های زیادی است که در مطب های دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل ویژگی پخش نوری که دارند همیشه در برابر رقبا موفق عمل کرده اند. این نوع چراغ متشکل از رشته های نازک تنگستن و حبابی شیشه ای است. داخل حباب نیز از گاز هالوژن پر می شود.
هر دفعه که این چراغ ها خاموش و روشن می شوند، گاز هالوژن موجب گرم شدن رشته های تنگستن که در داخل آن وجود دارد می شود. نور چراغ یونیت دندانپزشکی از نوع هالوژنی حاصل گرم شدن رشته های تنگستن پخش نور است. اصلی ترین علت کنار گذاشت چراغ های هالوژنی در مطب های دندانپزشکی را می توان گرم شدن محیط و اتلاف انرژی زیاد دانست.
چراغ LED و تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک بعد از روی کار آمدن چراغ های LED بیشتر شد. این چراغ ها این روزها طرفداران بسیار بیشتری از چراغ های هالوژنی دارند. این نوع چراغ رشته تنگستن ندارد و پخش نور آن فوق العاده است. تولید نور در این مدل از چراغ ها شبیه همان چراغ های هالوژنی است. به این معنا که نور در اثر بالا رفتن سطح الکترون ها ایجاد می شود. نور در این لامپ ها متشکل از همه طیف های رنگی می شود و این ویژگی را می توان در چراغ های یونیت دندانپزشکی بی نظیر دانست.
نور مورد نیاز برای مطب دندانپزشکی
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک با تنظیم آن متفاوت خواهد شد. زیرا نوری که در مطب دندانپزشکی می تابد، تأثیر مستقیم بر عملکرد دندان پزشک دارد. نور مناسب هم گسترده بیشتری را در اختیار او می گذارد و هم از خستگی چشمانش جلوگیری به عمل می آورد. شاید این پرسش مطرح شود که چه میزان نوری برای چنین محیطی کافی است؟ کارشناسان میزان نور مورد نیاز برای مطب را چیزی حدود 10 هزار تا 160 هزار لوکس معرفی کرده اند.
بهترین پیشنهاد نور برای این محیط نور گسترده است نه نور متمرکز. نور متمرکز پرتو باریکی را به وجود می آورد که تنها بخشی از دهان را روشن می کند. این نور ممکن است در بخش های دیگر سایه و کنتراست ایجاد کند. در صورتی که نور متمرکز سایه و کنتراستی ندارد. ضمن این که گستره دید بسیار خوبی را در محیط به وجود می آورد. تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک زمانی بهتر می شود که با دقت تنظیم شده باشد تا همه بخش های دهان به طور دقیق قابل مشاهده باشند.
چراغ ها باید نوری استاندارد داشته باشند تا دندان پزشک بتواند بر دهان بیمار اشراف کامل پیدا کند. در بهترین حالت نور باید از هشت جهت بر بیمار تابانده شود تا در صورتی که یک یا دو جهت از نورها پوشیده شد یا چیزی سر راهش قرار گرفت، نور جهت دیگر آن را جبران کند. به این ترتیب، همه حفره های داخل دهان و دندان ها به وضوح دیده می شوند.
نحوه تنظیم نور چراغ یونیت دندانپزشکی با هدلایت
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک را با نور گسترده می توان بهتر کرد. برای این که دندان پزشک در زمان کار از نور کافی برخوردار باشد، نور چراغ یونیت باید با نور هدلایت هماهنگ باشد. مراحل تنظیم نور به این شکل عبارت اند از:
- در ابتدای کار باید چراغ هدلایت و یونیت را خاموش نگه داشت.
- اول باید نور هدلایت را روشن و نور آن را تنظیم کرد و در صورت لازم میزان نور آن را می توان کم کرد.
- بعد می توان به سراغ نور چراغ یونیت رفت و آن را در بالای دهان بیمار تنظیم کرد. فاصله نور از حفره دهانی باید 70 سانتی متر باشد.
- نکته مهم این است که نور هدلایت باید از نور چراغ یونیت بیشتر باشد.
- برای از بین بردن سایه های ایجاد شده احتمالی می توان منابع نور دیگری را هم به محیط اضافه کرد.
انتخاب بهترین چراغ یونیت دندانپزشکی
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک به انتخاب چراغ هم بستگی دارد. از ویژگی های آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نور سفید بر نور زرد ترجیح دارد. نوری که سرد و بدون سایه باشد. نور زرد خستگی بیشتری در چشم ها ایجاد می کند.
- چراغ ها باید در مقابل آب و رطوبت مقاومت داشته باشند.
- شدت نور در این چراغ ها با هم فرق دارد و پخش آن به شیشه منعکس کننده نور هم وابسته است.
- در هنگام انتخاب نور باید شدت روشنایی و دمای آن توجه شود.
- نورها می توانند روی سقف یا دیوار نصب شوند.
- استفاده از ریموت کنترل می تواند به کارکرد بهتر چراغ ها کمک کند. به این شکل برای هر تغییری به جا به جا شدن نیاز نخواهد بود و در زمان صرفه جویی می شود.
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک با توجه به وضعیت بیمار تعیین می شود. در واقع، مهم است که نور تابیده شده بیمار را اذیت نکند و شدت آن طوری باشد که چشمان او خسته نشود. دمای این نورها بی شباهت به نور روز نیست و می توان این را یکی از مهم ترین مزایای آنها دانست.
نگهداری از چراغ یونیت دندانپزشکی
با نگهداری درست می توان تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک را بیشتر کرد. برای نگهداری از این چراغ ها خوب است که به موارد زیر اهمیت داده شود:
- خاموش کردن چراغ های یونیت دندانپزشکی بعد از استفاده بر طول عمر آنها می افزاید.
- استفاده از ریموت کنترل روشن و خاموش کردن و تنظیم نور را راحت تر می کند.
- بهتر است هر از چند گاهی نسبت به پاک کردن لامپ ها با دستمال نم دار مناسب اقدام شود.
سخن پایانی
تاثیر نور چراغ یونیت دندانپزشکی بر عملکرد دندانپزشک در این مقاله بررسی شد. چراغ یکی از اصلی ترین بخش های یونیت دندانپزشکی است و بدون آن دندان پزشک نمی تواند کار خود را دقیق انجام دهد. استفاده از چراغ های غیر استاندارد می تواند روند کار او را مختل کند. نور نامناسب هم ممکن است چشم های دندان پزشک و هم چشم های بیمار را آزرده کند. استفاده از لامپ های مناسب و نور به اندازه می تواند عملکرد دندان پزشک را بالا ببرد.
اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.