انواع هندپیس دندانپزشکی کاربرد بسیار مهمی دارند. هندپیس دندانپزشکی در پی پیشرفت علم و فناوری به دنیای دندانپزشکی وارد شده اند. زمان زیادی از روزهایی که چاره دندان درد فقط کشیدن آن بود گذشته است. این روزها علم دندانپزشکی هر نوع آسیب وارد شده به دندان ها را قابل ترمیم می داند. علاوه بر مهارت هایی که دندان پزشک ها یافته اند، هیچ کاری بدون ابزارها و وسایل جدیدی که وارد این حوزه شده اند انجام شدنی نیست.
برای این که بتوان انواع پوسیدگی های دندانی را درمان کرد نیاز است که ابتدا پوسیدگی ها از داخل دندان حذف شوند و برای برداشتن آنها از ابزارهای چرخنده مانند هندپیس استفاده می کنند. این ابزارها دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه درباره آنها توضیحات بیشتری آورده شده است.
انواع ابزارهای چرخنده در دندانپزشکی
های آنها باز گذاشته است. ابزارهای چرخنده بخش مهمی از یونیت دندانپزشکی به شمار می روند که شامل دو دسته توربین ها و موتورها می شوند. سرعت چرخش توربین ها بالا است. اما برای کار روی دندان ها به ابزارهای چرخنده با سرعت کم هم نیاز است. هندپیس و آنگل از ابزارهای چرخنده موتورداری هستند که سرعت آنها قابل تنظیم است. موتور آنها به دو صورت ایرموتور و میکروموتور است.
توربین های دندانپزشکی برای برداشتن و حذف پوسیدگی و نسخ از روی دندان ها در زمان کم مورد استفاده قرار می گیرند. این ابزارها اهمیت زیادی در دندانپزشکی دارند. این ابزارها با توجه به کارخانه و تنوع در سیستم هایشان کیفیت های مختلفی دارند. اساس کار همه آنها بر دو نوع کاتریج بلبرینگی و کاتریج ایربرینگی استوار است. انواع هندپیس دندانپزشکی دارای سرعت کمتری نسبت به توربین ها هستند. ابزار دارای ایرموتور دور یا سرعت کمی دارد و نیروی چرخشی آن هوا است.
ایرموتور بخشی از ابزارهایی است که در هندپیس و آنگل از آن استفاده می شود. استوانه های چرخنده به شکل خارج از مرکز در درون محفظه ای استوانه ای ثابت در ایرموتور فعالیت دارد. استوانه درونی روی سطح جانبی اش شیارهایی دارد که در داخل هر شیار پره هایی هستند که هر کدام در انتهای شیار فنری دارند که از طریق آنها است که با سطح درونی استوانه ثابت در تماس هستند.
پره ها فضای درون موتور را به چند قسمت تقسیم می کنند. وقتی هوای فشرده وارد محفظه ابتدایی می شود، استوانه درونی از بخشی که به آن فشار وارد شده است حرکت می کند و در قسمتی که فشار هوا کمتر است تخلیه می شود. ایرموتور در انواع هندپیس دندانپزشکی به همین شکل کار می کند.
هندپیس چیست و چه کاربردی دارد؟
پیش از این که با انواع هندپیس دندانپزشکی آشنا شوید، ابتدا باید این وسیله را بهتر بشناسید و کاربردهای آن را بدانید. از هندپیس برای درمان پوسیدگی دندان، تغییر پروتز و همچنین صیقل دادن مینا به کار برده می شود. این ابزار دستگاه مکانیکی ساده ای است که با کاربرد اجزای درونی مکانیکی نیروی چرخش شروع می شود. هندپیس به واسطه موتورش قدرت لازم برای برش دندان ها را داراست.
انواع آن بر طبق کارکرد مورد نیاز که دندان پزشک آن را تعیین می کند، متفاوت است. یکی از مهم ترین عللی که موجب بهبود دید، دقت و موفقیت کارکرد این دستگاه می شود، منبع نور مستقیم و سیستم آب خنک کننده در قطعات آن است. برای این که دندان پزشک بتواند دندان پوسیده را ترمیم کند باید ابتدا آن را خالی کند تا بتواند آن را با مواد مخصوص پر کند. کار خالی کردن دندان با این دستگاه انجام می شود. آنگل و انواع هندپیس دندانپزشکی تقریباً یک ساختمان دارند و به تنهایی قابل استفاده نیستند.
آنها روی ایرموتور یا میکروموتور بسته می شوند تا فرزی که رویشان بسته می شود به حرکت در آورند. در واقع، بین ایرموتور یا میکروموتور با فرز ارتباط برقرار می کنند. در ادامه درباره انواع هندپیس دندانپزشکی اطلاعاتی آورده شده است.
انواع هندپیس دندانپزشکی
هندپیس مستقیم
هندپیس مستقیم در میان انواع هندپیس دندانپزشکی پایدارترین و ساده ترین طرح آنها است. در بیشتر مواقع محور چرخش فرز باید به موازات محوطه طولی دندان باشد. این هندپیس دسترسی مناسب را محدود می کند و برای حل آن لازم است که سر هندپیس به اندازه 90 درجه چرخش داشته باشد. نیروی جا به جا کننده آن که با محور چرخش زاویه 90 درجه تشکیل می دهد باید به راحتی قابل کنترل باشد. با تشکیل زاویه دوم در تنه هندپیس به شکلی که نوک فرز در امتداد محور طولی آن باشد، ابتدا احتمال به وجود آمدن بازوی اهرمی و چرخش آن از میان می رود. بعد هم موجب دسترسی مناسب و ثبات کافی آن می شود.
انواع هندپیس دندانپزشکی با سرعت بالا
توربین ها را هم در انواع هندپیس دندانپزشکی قرار می دهند. آنها سرعت بالا و گشتاور کمی دارند. پروانه با فشار هوای متراکم می چرخد که چرخش سر توربین را به دنبال دارد. از آنها برای از بین بردن پوسیدگی دندان ها در زمان کم استفاده می شود. مکانیسم این موتورها شامل قدرت، خنک کنندگی و روشنایی می شود. نیروی توربین ها از هوای فشرده ای ایجاد می شود که از مرکز ابزار می گذرد و سپس در یک آسیاب بادی در جلوی قطعه دستگاه می چرخد. مرکز این آسیاب بادی با محفظه یاتاقان پوشیده شده است و یک میله اصطکاک را به شکل محکم و مرکزی در درون آن حفظ می کند.
اصطکاک با تولید گرمای قابل توجهی در این دستگاه ایجاد می شود و به همین دلیل قطعات خنک کننده در آن اهمیت زیادی دارند. در انواع هندپیس دندانپزشکی قدیمی از لامپ های هالوژن و میله های فیبر نوری استفاده می شود. ولی نور آنها بدون مشکل نبود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این لامپ ها در گذر زمان از کار می افتادند.
- هزینه های بالایی صرف جایگزین کردن لامپ ها می شد.
- میله های فیبر نوری با ریزش و خرابی در اثر تکرار اتوکلاو خراب می شدند.
به این دلایل در ابزارهای جدی از نور LED استفاده می شود که هم عمر طولانی تری دارند، هم حرارت آنها کمتر است و تشدید نور آنها نیز حداقل است.
انواع هندپیس دندانپزشکی افزاینده سرعت
برای انواع هندپیس دندانپزشکی با سرعت بالا به موتوری نیاز است که چرخ دنده هایی با نسبت 1 به 5 داشته باشند. هندپیس برقی نام دیگر هندپیس افزاینده سرعت است که با سرعت 190 هزار دور در دقیقه به کار می افتد. موتور به کار رفته در آن از نوع میکروموتور است. توانی را که لازم در دستگیره ایجاد شود میکروموتور تولید می کند. لوازم جانبی در درون جعبه دنده موجودند که با سرعت و گشتاور ثابت می چرخند.
این تجهیزات درونی و میکروموتور هستند که منجر به ایجاد برق در دستگاه می شوند. قابلیت چرخش و برش مته و فرز در زمان اعمال فشار همان گشتاور است. در این دستگاه با بالا رفتن سرعت گشتاور آن پایین می آید. موتور الکتریکی سرعتی مساوی با 200 هزار دور دقیقه تولید می کنند که با ایجاد قدرت مداوم می توان گشتاور را حفظ کرد.
انواع هندپیس دندانپزشکی سرعت آهسته
انواع هندپیس دندانپزشکی سرعت آهسته همان طور که از نامشان پیدا است با سرعت کمتری کار می کنند. این هندپیس ها دارای ایرموتور هستند و آنها را برای رفع پوسیدگی دندان ها، ترمیم و صیقل دادن مینا به کار می برند. برای زمانی که به سرعت زیادی نیاز نباشد، هندپیس های کاهش سرعت گزینه های مناسبی به شمار می روند. از این نوع برای آماده کردن کانال اندودنتیک و ایمپلنت و تنظیمات آن استفاده می کنند.
انواع هندپیس دندانپزشکی اولتراسونیک یا جرم گیری
اولتراسونیک یا جرم گیری از انواع هندپیس دندانپزشکی است که جریان الکتریکی با فرکانس بالا را به ارتعاشات و ضربه های مکانیکی بدل می کند. در اثر آن لرزش های کم ولی با سرعت بالا به وجود می آورد که می تواند ذرات جرم دندان را در هم بشکند و از سطح دندان جدا کند. در این نوع برای پایین آوردن حرارت ناشی از اصطکاک میان سر ابزار و دندان از آب استفاده می شود.
انتخاب هندپیس دندانپزشکی مناسب
برای انتخاب از میان انواع هندپیس دندانپزشکی باید نیاز سنجی شود. برای نگهداری این قطعه حفظ نظافت و استریل نگه داشتن آن اهمیت دارد.
- بخش انتهایی آن باید با دستکش های دندان پزشک سازگاری داشته باشد. ابزاری که با ارگونومی دست سازگار نباشد، می تواند کارکرد آن را کاهش دهد.
- اندازه هد ابزار نیز مهم است. هد کوچک می تواند دسترسی دندان پزشک و دید او را بهبود بخشد. هندپیش با هد کوچک می تواند برای دندان هایی که در انتهای دهان هستند مناسب تر باشد. هندپیس با هد بزرگ تر پروانه توربین بزرگ تری دارد که موجب می شود توان خروجی آن در زمان عمل های جراحی کارکرد بهتری داشته باشد.
- نسبت دنده 1 به 5 در انواع هندپیس دندانپزشکی سرعت بالاتری دارد و ممکن است در شیوه هایی مثل آماده سازی حفره و برش تاج به کار برده شوند.
- نسبت دنده 1 به 1 در این دستگاه سرعت کمتری دارد که برای پالایش، آماده کردن، حذف پوسیدگی و تنظیم سرامیک ها مناسب است.
سخن پایانی
برای استفاده و انتخاب انواع هندپیس دندانپزشکی در مطب ها نیاز است که کارکرد آنها به خوبی شناخته شود. در این مقاله درباره انواع آنها توضیحاتی آورده شده است.
اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.