مقالات فیروز دنتال

آشنایی با بیماری های لثه + علائم و نحوه درمان این بیماری ها

بیماری های لثه - فیروز دنتال

بسیاری از افراد تصور می کنند که این دندان هایشان است که مدام دچار خرابی می شود و به سلامت لثه های خودشان فکر نمی کنند. اما بیماری های لثه از جمله بیماری های رایجی هستند که می توانند در اثر عدم رعایت بهداشت به وجود بیایند. بیماری های لثه، عمدتا حاد نیستند و می توانند با روش های درمانی ساده ای، درمان شوند. به هر حال اطلاع از علائم بیماری های مربوط به لثه، نحوه درمان و انواع این بیماری ها به افراد برای درمان سریع تر بیماری های مربوط به لثه کمک خواهد کرد.

در ادامه این مطلب از فیروز دنتال به عنوان وارد کننده برترین تجهیزات دندانپزشکی، قصد داریم در رابطه با انواع بیماری های مربوط به لثه و جزئیات هر یک از آن ها صحبت کنیم. بنابراین، اگر به تازگی احساس می کنید لثه های شما دارای مشکل خاصی می باشند، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

علت به وجود آمدن بیماری های لثه

آشنایی با بیماری های لثه

بیماری های لثه معمولا در اثر تجمع پلاک بر روی دندان ها در امداد خط لثه ایجاد می شوند. پلاک یک نوع پوشش چسبنده است که دارای باکتری های مختلف می باشد. این باکتری ها می توانند باعث ایجاد بیماری و التهاب درون لثه ها شوند. در واقع، سیستم ایمنی بدن تلاش می کند که با ایجاد التهاب، از شر پلاک ها و باکتری هایی که در آن وجود دارند، خلاص شود.

به همین خاطر، در صورتی که پلاک بر روی دندان تشکیل شود، احتمال افزایش تورم و التهاب در لثه نیز افزایش پیدا خواهد کرد. جالب است که بدانید تمامی افراد و مردم، دارای طیف وسیعی از باکتری ها در دهان خودشان هستند. اما زمانی که مردم به صورت مداوم از نوشیدنی های شیرین و مواد قندی استفاده می کنند، باکتری ها از این مواد قندی تغذیه می کنند و یک پلاک بر روی دندان تشکیل می دهند. پلاک هایی که بر روی دندان ها ایجاد می شوند، محل مناسبی جهت تکثیر باکتری ها هستند و عمدتا باعث ایجاد بیماری های لثه و همچنین، پوسیدگی دندان ها خواهند شد.

مراحل ایجاد بیماری در لثه

حتما تا به حال نام التهاب لثه و پریودنتیت را به عنوان بیماری های لثه شنیده اید. اگرچه این دو مشکل، به عنوان انواع بیماری های لثه شناخته می شوند، اما واقعیت این است که دو مشکل مراحل ایجاد کننده بیماری های لثه هستند.

زمانی که یک بیماری لثه در لثه ایجاد می شود، ابتدا مرحله التهاب لثه رخ می دهد. پس از آن، لثه وارد مرحله پریودنتیت که یک مرحله حادتر است، می شود. بنابراین، مراحل ایجاد بیماری های لثه به دو مرحله زیر تقسیم بندی می شوند.

  1. التهاب لثه
  2. پریودنتیت

مرحله اول؛ التهاب لثه

علائم بیماری های لثه

التهاب لثه یا بیماری ژنژیویت، از جمله بیماری های زودرس لثه است. در این مرحله، لایه های سطحی لثه تحت تاثیر قرار می گیرند. بیشتر بخشی از لثه که در تماس با دندان است، دچار آسیب خواهد شد. در مرحله التهاب لثه، هیچ آسیبی به بخش های داخلی لثه، دندان ها و یا حتی استخوان های فک وارد نمی شود.

علائم التهاب لثه، شامل موارد زیر می باشند:

  • خونریزی لثه، به خصوص هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن
  • قرمزی لثه
  • تورم لثه

اگر لثه های شما قرمز یا پف کرده هستند، نیازی نیست که مسواک زدن را متوقف کنید و نگران باشید. در مرحله التهاب لثه، شما می توانید به مسواک زدن ادامه دهید؛ اما دقت داشته باشید که فقط از مسواک های نرم استفاده کنید. با مسواک زدن منظم، از شر باکتری ها و پلاک های ایجاد شده بر روی دندان ها، رها می شود. در صورتی که خونریزی لثه شما ادامه داشت و هنوز احساس تورم لثه داشتید، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.

اگر مایل هستید می توانید انواع یونیت دندانپزشکی در فیروز دنتال را مشاهده کنید.

مرحله دوم؛ پریودنتیت

آشنایی با بیماری های لثه مزمن و حاد

پریودنتیت مرحله پیشرفته از بیماری های لثه است. پریودنتیم بخشی از ساختار لثه است که به صورت استخوانی می باشد و با احاطه دندان ها، از آن ها حمایت می کند. پریودنتیم، می تواند باعث نگه داشتن دندان ها در جای خودشان شود. پریودنتیت التهابی است که در پریودنتیم ایجاد شده است. در این مرحله از بیماری های لثه، باکتری های بیشتری وجود دارند و پاسخ ایمنی بدن برای ایجاد التهاب نیز قوی تر است. در صورتی که مرحله التهاب لثه، به درستی درمان نشود، احتمال بروز پریودنتیت بسیار افزایش پیدا می کند.

زمانی که پریودنتیت درمان نشود، ساختارهایی که باعث نگه داشتن دندان ها به صورت محکم می شوند، می توانند به شدت آسیب ببینند. متاسفانه، در این مرحله از بیماری های لثه، احتمال شل شدن دندان ها نیز وجود دارد. زیرا حمایت خوبی توسط پریودنتیم برای دندان ها وجود ندارد. از جمله علائم پریودنتیت، می توان به موارد زیر اشاره کرد. لازم به توضیح است که کشیدن سیگار و استفاده از دخانیات، باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری خواهد شد.

  • خونریزی لثه ها
  • لثه های قرمز و متورم
  • عقب ‌رفتن لثه: در این بیماری ممکن است که خط لثه از دندان دور ‌شود و دندان‌ ها بلندتر به نظر برسند.
  • ایجاد بوی بد در دهان
  • طعم بد در دهان
  • حساسیت دندان ها هنگام گاز گرفتن
  • لق شدن دندان ها
  • حرکت دندان ها و جابجا شدن آن ها

۳ نوع بیماری لثه حاد؛ بیماری های پیشرفته لثه

بیماری های لثه اگر در مراحل اولیه درمان نشوند، می توانند باعث ایجاد بیماری های پیشرفته لثه شوند. بیماری های پیشرفته لثه زمانی به وجود می آیند که باکتری های موجود در پلاک، در زیر دندان و در عمق لثه رشد کنند. این بیماری، باعث تولید سموم در بدن می شود و احتمال بروز بیماری های لثه و شدید شدن آن را به شدت افزایش می یابد.

متاسفانه، بیماری های پیشرفته لثه می توانند باعث از دست رفتن دندان ها، بافت لثه و حتی بافت استخوانی دندان شوند. به همین خاطر، اهمیت درمان بیماری های پیشرفته و حاد لثه بسیار زیاد است. طبق اطلاعات منتشر شده توسط آکادمی پریودنتولوژی آمریکا، سه نوع اصلی برای بیماری های پیشرفته لثه (پریودنتیت) وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

  1. پریودنتیت مزمن

رایج ترین بیماری لثه حاد، پریودنتیت مزمن است. پریودنتیت مزمن، معمولا افراد بزرگسال را درگیر خودش می کند و می تواند منجر به تحلیل رفتن لثه و از دست دادن دندان های سالم شود.

  1. بیماری پریودنتال نکروزان

بیماری پریودنتال نکروزان یکی از بیماری های لثه حاد است که در بیماران مبتلا به بیماری های خاص به وجود می آید. این بیماری عمدتا در افرادی که دارای بیماری های سرکوب کننده سیستم ایمنی، بیماری ایدز، افراد دارای سوء تغذیه و افرادی که دارای بیماری های سیستمیک می باشند، مشاهده می شود.

بیماری پریودنتال نکروزان می تواند به همراه خونریزی و درد شدید بروز کند. در نهایت نیز با تشدید این بیماری، دندان ها از دست خواهند رفت.

  1. پریودنتیت به عنوان تظاهرات یک بیماری سیستمیک

سومین دسته از بیماری های مزمن لثه، پریودنتیتی است که به عنوان تظاهرات یک بیماری سیستمیک به وجود می آید. در این نوع بیماری لثه، یک بیماری دیگر باعث بروز این بیماری می شود. بیماری های تنفسی، دیابت، بیماری های قلبی، اختلالات خونی مختلف و … از جمله بیماری هایی هستند که باعث پریودنتیت شدید و مزمن می شوند.

روش های درمان بیماری های مربوط به لثه

راه حل های درمان برای بیماری های مربوط به لثه

بیماری های لثه، به ویژه بیماری های لثه حاد، جزء بیماری های رایج و شایع نیستند. اما در افرادی که بهداشت دهان و دندان خودشان را رعایت نمی کنند، سیگار می کشند و هر روز مصرف دخانیات مختلف دارند، احتمال بروز بیماری های لثه بسیار زیاد است.

همچنین، ممکن است بیماری های دیگر مانند دیابت و یا اختلالات خونی باعث بروز بیماری های لثه شوند. بنابراین، بهترین راه برای درمان بیماری های مربوط به لثه، کنترل کردن بیماری ها و محرک ها است. در صورتی که عادت به کشیدن سیگار و دخانیات دارید، حتما این کار را ترک کنید. همچنین، کنترل کردن دیابت و بیماری های خونی، باعث بهبود بیماری های مربوط به لثه خواهد شد.

از جمله درمان های دیگری که برای درمان بیماری های لثه مورد تجویز پزشک قرار می گیرند، شامل موارد زیر هستند.

  • تمیز کردن عمیق دندان

در این روش، کل دندان به صورت عمقی تمیز می شود تا تمامی پلاک ها از بین بروند. از ابزارهای مختلفی برای تمیز کردن عمیق دندان ها استفاده می شود که از جمله آن ها می توان به لیزر و دستگاه های جرم گیری دندان اشاره کرد.

  • مصرف داروهای آنتی بیوتیک

می توان از دهانشویه های ضد عفونی کننده و داروهای آنتی بیوتیک برای کاهش التهاب و باکتری های ایجاد شده در لثه استفاده کرد. دهانشویه هایی که دارای کلرهگزیدین می باشند، می توانند گزینه خوبی برای درمان بیماری های لثه شناخته شوند.

  • انجام عمل جراحي

در صورتی که بیماری لثه تشدید شده باشد، ممکن است پزشک بهترین روش درمان را عمل جراحی تشخیص دهد.

چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

در این مقاله در رابطه با علائم بیماری های لثه در دو مرحله التهاب لثه و التهاب پریودنتیم، صحبت کردیم. در صورتی که دارای هر یک از علائم ذکر شده مانند قرمزی شدید لثه، خونریزی، لق شدن دندان ها و … هستید، بهتر است که حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. به خصوص اگر مدت زمانی است که شاهد این علائم هستید و روز به روز علائم شدید و شدیدتر می شوند.

سخن پایانی

در این مقاله در رابطه با بیماری های لثه و مراحل ایجاد این بیماری ها صحبت کردیم. در صورتی که بیماری لثه خفیف باشد، می توان با کمک یک سری روش های درمانی ساده، آن را درمان کرد. اما در صورتی که بیماری لثه شدید شود و به مرحله پریودنتیت برسد، نیاز به مراجعه به پزشک و انجام روش های درمانی مختلفی می باشد.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *