یکی از مسایل مهم نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی است. دندانپزشکی یکی از بخش های حیاتی در حوزه بهداشت و درمان است. علم دندانپزشکی برای حفظ و بهبود دندان ها از روش های مختلفی اعم از ارتودنسی، تمیزی دندان ها، جرمگیری، ایمپلنت دندانی، جراحی های دندان و لثه و … استفاده می کند. ما در این مقاله، قصد داریم درباره جرمگیری دندان ها و نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی صحبت کنیم. سپس به موضوعاتی م چون فواید جرمگیر دندانپزشکی و نکاتی درباره آن خواهیم پرداخت. پس اگر علاقمند به موضوعات دندانپزشکی هستید و یا اینکه فکر می کنید به جرمگیری دندان نیاز دارید، تا انتها همراه ما باشید.
جرمگیر دندانپزشکی چیست؟
جرمگیر دندان یا teeth scaling که به بروساژ دندان ها نیز شهرت دارد، یک نوع پاکسازی عمقی دندان محسوب می شود. درواقع جرمگیر دندانپزشکی، ابزاری است که در جهت پاک کردن پلاک، باکتری ها و رسوبات موجود در دهان استفاده می شود. جرمگیر، یک دستگاه الکتریکی است؛ همچنین یک سری به همراه برس مخصوص دارد. این سری بر روی سطوح مختلف دهان قرار می گیرد و با حرکات دایره مانند، پلاک و رسوبات را از روی دندان پاک می کند.
دیده شده که در بعضی مواقع پلاک دندان، سبب بروز بیماری های دهانی به خصوص بیماری های مربوط به لثه می شود. پلاک به طور دائم بر روی دندان تشکیل می شود، اما باید همیشه تمیز شود. اگر پلاک را به خوبی تمیز نکنیم، باکتری های موجود بر روی آن، لثه را بیمار می کنند. حتما برایتان این سوال پیش آمده که جرم، چگونه تشکیل می شود.
همانطور که گفتیم، وقتی پلاک ها تمیز نشوند، لثه بیمار و ملتهب می شود. در نتیجه از دندان جدا می شود و فضایی را به نام پاکت بوجود می آورد. سپس پلاک ها در پاکت های به وجود آمده به دام می افتند و دیگر نمی توان آن ها را با مسواک تمیز کرد. در این صورت، باید به دندانپزشکی مراجعه شود تا بیماری لثه باعث از دست رفتن دندان و استخوان شما نشود.
درمان کانال ریشه چیست؟
فواید جرمگیر دندانپزشکی
استفاده از جرمگیر دندان پزشکی، فواید زیادی را به همراه دارد. بعضی از مهمترین فواید این ابزار را در ادامه با هم می خوانیم:
- حذف پلاک و رسوبات دندان: جرمگیر دندانپزشکی این توانایی را دارد تا رسوبات، باکتری ها و پلاک را از روی سطح دندان پاک کند. این کار در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های دهان و دندان، تاثیر گذار است.
- جلوگیری از عفونت های دهانی و لثه: رسوبات و پلاک روی دندان، می تواند باعث ترشح سم های باکتریایی و عفونت لثه ها شود. با استفاده از جرمگیر دندانپزشکی، پلاک و رسوبات از روی دندان حذف شده و این موضوع باعث جلوگیری از بروز عفونت های مختلف می شود.
- پیشگیری از بوی بد دهان: جرمگیر دندانپزشکی در کاهش بوی بد دهان، بسیار موثر است. زیرا در اغلب مواقع، عامل اصلی بوی بد دهان، رسوبات و باکتری ها هستند.
- بهبود سلامت دهان و دندان: وقتی دندان های خود را به طور منظم جرمگیری کنید، باعث می شود که مشکلات دهان و دندان شما به مرور کاهش یابد و دندان های سالمی داشته باشید.
- حفظ دندان های براق و سفید: اگر دندان های سفید و براقی داشته اید اما جرم آن ها را کدر کرده است؛ راهکار مناسب برای شما جرمگیری دندان هاست.
- از پرودنتال پیشگیری می کند: خط لثه، اهمیت زیادی برای سالم نگهداشتن دندان ها دارد. با جرمگیری به موقع، می توان از بیماری هایی مانند بیماری پرودنتال، جلوگیری به عمل آورد.
- لک های دندان را از بین می برد: گاهی اوقات دندان های فرد به دلیل استفاده مکرر از سیگار، قهوه و یا چای دچار تغییر رنگ دندان و یا حتی بروز لک بر روی آن ها می شود. جرمگیری می تواند تا حد زیادی این مشکل را بهبود ببخشد.
نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی
نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی به عوامل گوناگونی وابسته است که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها می پردازیم:
- کارایی جرمگیر: یکی از نکاتی که در نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی تاثیر گذار است، کارایی آن جرمگیر است. باید جرمگیری را انتخاب کنید که توانایی لازم برای پاک کردن پلاک و رسوبات را داشته باشد.
- نوع سری جرمگیر: سری جرمگیر که دارای یک برس است، باید طوری باشد که به لثه و دندان دسترسی داشته باشد و به راحتی بتوان از آن استفاده کرد.
- نوع دستی یا برقی جرمگیر: جرمگیر دندان پزشکی ممکن است برقی و یا دستی باشد. اما جرمگیر های برقی کارایی بیشتری دارند و فرایند کار را سهولت می بخشند.
- هزینه جرمگیر: از دیگر مواردی که در نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی، حائز اهمیت است؛ قیمت جرمگیر است. جرمگیر مناسب، جرمگیری است که دارای قیمت مقرون به صرفه و در عین حال پرکاربرد است.
- ایمنی جرمگیر: جرمگیر باید ایمنی کافی را داشته باشد، چرا که دندان ها عضو مهم بدن ما هستند و درصورت بروز مشکل نمی توان جایگزینی برای آن یافت.
هر چند وقت یک بار باید از جرمگیر دندان استفاده کرد؟
میزان جرمگیری دندان ها، یک دوره ثابت ندارد که مثلا بگوییم هر شش ماه یکبار دندان هایتان را جرمگیری کنید. این موضوع به نیاز های دهان و دندان شما وابسته است. به طور کلی دندانپزشکان بر این باورند که از جرمگیر می توان دوبار در روز استفاده کرد؛ البته اگر دندان های مستعد به جرم دارید.
از طرفی دیگر برای بهبود سلامت دهان و دندان، لازم است از قند و یا هرگونه شیرینی، نوشیدنی های گاز دار و مواردی از این قبیل دوری کنید. همچنین افرادی که اغلب با مشکلات دهان و دندان سرو کله می زنند بهتر است به طور منظم به دندانپزشکی بروند تا از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری به عمل آید.
مراقبت های پس از جرمگیری دندان ها
پس از جرمگیری، معمولا دندان ها و لثه بسیار حساس هستند. به همین دلیل باید به رعایت مواردی بپردازید تا دچار مشکل نشوید:
- اجتناب از نوشیدنی و یا غذاهای گرم: خوراکی های گرم، باعث افزایش حساسیت لثه و دندان می شوند. بنابراین برای حداقل 24 ساعت از خوردن غذا های داغ خودداری کنید.
- استفاده از یخ: برای حفظ رطوبت و بهبود التهاب لثه از نوشیدنی های یخی و یا خود یخ استفاده کنید. چند تکه یخ را درون یک نایلون پیچیده و آن را در محل مورد نظر بگذارید.
- استفاده از دارو برای کاهش درد: اگر پس از جرمگیری، محل مربوطه دچار درد و سوزش است می توانید از دارو های ضد دردی مانند استامینوفن و ایبوپروفن با مشورت پزشک بهره بگیرید.
- استفاده از خمیر دندان مناسب: بعد از جرمگیری برای اینکه دیگر دچار این مشکل نشوید بهتر است از خمیر دندان های جرمگیر کمک بگیرید.
عوارض جرمگیری دندان ها چیست؟
اگر جرمگیری دندان ها به طور اصولی و درست انجام نشود، عوارضی را به همراه خواهد داشت که به شرح زیر است:
- باعث خون ریزی لثه می شود: فشار بیش از حد برس سری بر روی لثه، می تواند سبب خون ریزی و حتی پارگی آن شود.
- افزایش حساسیت دندان ها: استفاده از جرمگیر ممکن است موجب سایش دندان ها و افزایش حساسیت آن ها شود.
- آسیب به روکش دندان ها: جرمگیر می تواند باعث خراشیدگی روکش دندان شود. برای پیشگیری از مشکلات این چنینی، باید از سری های نرم استفاده شود.
- آلرژی به مواد: فرد بیمار ممکن است به مواد استفاده شده در حین جرمگیری، حساسیت نشان دهد.
- بروز عفونت: افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، این احتمال وجود دارد که پس از جرمگیری دچار عفونت شوند.
آیا جرمگیری باعث حساسیت مداوم دندان ها می شود؟
یک تصوری در بین عموم وجود دارد که می گویند پس از جرمگیری، دندان ها حساس تر می شوند. بله، ممکن است به طور موقتی و برای چند روز این اتفاق برای شما بیفتد؛ اما ماندگار نیست. در این چند روزی که دندان ها حساس تر شده اند، می توانید از دارو های ضد التهاب و خمیر دندان مناسب برای دندان های حساس استفاده کنید تا بهبود را سرعت بخشید. اما اگر پس از گذشت چند روز، همچنان حساسیت دندان های شما باقی مانده است؛ بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.
گاهی حساسیت دندان ها، ناشی از یک مشکل دندانی جدی است و ربطی به جرمگیری ندارد. مثلا ارتودنسی غیر اصولی، یا عفونت دندان، مشکلات کانال ریشه و …. همگی در حساس شدن دندان ها موثر است.
آیا دندان های ارتودنسی شده را می شود جرم گیری کرد؟
جواب این سوال بله است. دندان های ارتودنسی شده را هم باید جرم گیری کرد. اما از آن جایی که دندان های ارتودنسی شده دارای براکت، باند و کش هستند جرمگیری کردن آن ها دشوار است. چرا که ممکن است دچار خطر شکستگی و یا صدمات دیگر شوند. به همین دلیل بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا درباره نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی تصمیم بگیرید.
سخن پایانی
اگر قصد جرمگیری دندان هایتان را دارید، نکاتی که در این مقاله گفتیم ممکن است برایتان کمک کننده باشد. همچنین می توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بهترین نوع جرمگیر را متناسب با نیازتان برای شما انتخاب کند. در نهایت باید بدانید که انتخاب جرمگیر دندانپزشکی مناسب برای سلامت دهان و دندان ها بسیار مهم است. با جرمگیری منظم، سلامت دهان و دندان خود را تضمین کنید و درصد ابتلا به این نوع بیماری ها را کاهش دهید. امیدواریم که از این مقاله حول محور نحوه انتخاب جرمگیر دندانپزشکی، لذت برده باشید.
اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.