مقالات فیروز دنتال

هر آنچیز که درباره اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n باید بدانید!

اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n | تجهیزات دندانپزشکی فیروز دنتال

اتوکلاو دندانپزشکی یکی از ابزارها و تجهیزات مهم در حیطه دندانپزشکی به شمار می رود. این دستگاه انواع مختلفی دارد. اتوکلاوهای دندانپزشکی محبوب، اتوکلاو کلاس b و اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n هستند. ما در این مقاله به بررسی نکات مربوط به اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n می پردازیم. توصیه می کنیم برای یادگیری این نکات و یا خرید اتوکلاو با ما همراه باشید.

اتوکلاو چیست و چه کاربردی دارد؟

اتوکلاو چیست و چه کاربردی دارد؟

قبل از پرداختن به اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n لازم است تا توضیحات مختصری درباره خود اتوکلاو بدهیم. اتوکلاو دندانپزشکی از جمله تجهیزات دندانپزشکی است که کار استریل و ضدعفونی کردن تجهیزات دندانپزشکی را انجام می دهد. ابزارهای پزشکی در فشار و دمای بالا با استفاده از بخار آب به وسیله دستگاه اتوکلاو استریل می شوند. دستگاه اتوکلاو توسط یک میکروبیولوژیست به نام چارلز چمبرلن، اختراع شد. کلمه اتوکلاو از دو کلمه اتو که در زبان یونانی به معنای خودکار است و کلمه کلاو به معنای کلید، تشکیل می شود.

اتوکلاو دندانپزشکی، استریل کردن ابزارها را در مدت زمان 15 الی 20 دقیقه به انجام می رساند. اتوکلاوها در زمینه های دیگر نیز کار استریل کردن را انجام می دهند. این زمینه ها و حیطه ها به شرح زیرند:

  • میکروبیولوژی
  • خال کوبی
  • سوراخ کردن بدن
  • قارچ شناسی
  • عمل جراحی
  • ساخت پروتز
  • پزشکی
  • و….

کلاس بندی اتوکلاو دندانپزشکی

اتوکلاوها به طور کلی به ۳ دسته تقسیم می شوند. ما در اینجا به شرح هر یک از این دسته ها می پردازیم:

۱- اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n

اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n

نام دیگر این مدل اتوکلاو، اتوکلاو سطلی می باشد. ظاهر اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n شبیه یک زود پز است. این مدل اتوکلاوها می توانند شیشه آلات، مواد فلزی و محیط غیر متخلخل را استریل کنند. این کار در مدت زمان مشخصی انجام می شود. همچنین استریل کردن ابزار توسط این مدل اتوکلاو در دمای 120 درجه سلسیوس و فشار 2/1 bar، انجام می پذیرد.

۲- اتوکلاو دندانپزشکی کلاس b

این نوع اتوکلاو را اتوکلاو دندانپزشکی نیز می نامند. اتوکلاو دندانپزشکی کلاس b دارای سیستم های پیشرفته وکیوم می باشد. این مدل اتوکلاو، سیستم فشار و دمای بالایی برای استریل کردن ابزار دارد. همچنین در این مدل اتوکلاوها می توان به استریل کردن محیط های متخلخل نیز پرداخت. اتوکلاوهای دندانپزشکی سیکل بسیار سریعی دارند. این اتوکلاوها می توانند در مدت زمان 10 دقیقه، ابزار جراحی و سایر مواد را استریل کنند.

۳- اتوکلاو دندانپزشکی کلاس s

این مدل اتوکلاو، کار هر دو نوع اتوکلاو دندانپزشکی n و b را انجام می دهد.

حال با شناخت اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n می 

انواع اتوکلاوها کدام اند؟

انواع اتوکلاوها کدام اند؟

توانید انواع اتوکلاو را نیز بشناسید. ما در قسمت های قبل، انواع اتوکلاوها را به صورت کلی بررسی کردیم. اکنون به معرفی انواع دیگر اتوکلاوها می پردازیم:

۱- اتوکلاو خانگی

این مدل اتوکلاوها دارای حجم کمی هستند. اتوکلاوهای خانگی برای استریل کردن لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرند.

۲- اتوکلاو آزمایشگاهی

این مدل اتوکلاوها در حجم های متفاوتی ساخته می شوند. جنس این مدل اتوکلاو کاملاً از استیل است. معمولاً این مدل اتوکلاوها دارای اجزای زیر هستند:

– سیستم مصرف بهینه انرژی

– کنترل میزان پسماند دمای المنت دستگاه

– کنترل گر سطح آب

– گیرنده نگهدارنده درب دستگاه.

۳- اتوکلاو بیمارستانی

نام دیگر این مدل اتوکلاوها، اتوکلاو دیگی می باشد. این اتوکلاوها در حجم های مختلفی ساخته و عرضه می شوند. اتوکلاوهای بیمارستانی در مدل های تک درب، دو درب و گراویتی موجودند. این مدل دستگاه اتوکلاو، دارای برد الکترونیکی دیجیتال و فیلتر بیولوژی می باشد. همچنین اتوکلاوهای بیمارستانی دارای 2 برنامه دمایی 121 و 134 درجه سانتی گراد هستند. شما می توانید میزان دمای این مدل اتوکلاوها را بر اساس میزان تحمل دمایی لوازم خانگی مورد نظر، انتخاب و تنظیم کنید.

۴- اتوکلاو کلینیکال

اتوکلاوهای کلینیکال دارای درب تمام اتوماتیک هستند و قابلیت باز شدن به صورت دستی را نیز دارند. بدنه این مدل اتوکلاو از جنس استیل ضد زنگ می باشد. امکانات این مدل اتوکلاو به شرح زیر است:

  • برد الکترونیکی هوشمند
  • فیلتر بیولوژی
  • خشک کن هیتری
  • سنسور تشخیص کیفیت آب
  • امکان متصل شدن به کابل پرینتر
  • سیکل کاری پر سرعت.

۵- اتوکلاو دندانپزشکی

دستگاه اتوکلاو دندانپزشکی مانند اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n درب تمام اتوماتیک دارد. می توان درب این مدل اتوکلاو را به صورت دستی نیز باز کرد. معمولاً جنس بدنه این مدل اتوکلاو از فولاد و جنس مخزن آن، استیل می باشد. اتوکلاو دندانپزشکی نیز امکانات اتوکلاو کلینیکال را داراست.

نکات مهم در انتخاب دستگاه اتوکلاو

شما برای انتخاب دستگاه اتوکلاو از جمله اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n، باید به قابلیت های هر مدل اتوکلاو توجه کنید. همچنین باید نوع نیاز خودتان را نیز قبل از خرید دستگاه اتوکلاو بسنجید. دستگاه های اتوکلاو در حجم های متفاوتی ساخته می شوند. همچنین اتوکلاوها دارای درجه دمایی متفاوتی نیز می باشند. یک مدل دستگاه اتوکلاو لزوماً فقط در یک محیط استفاده نمی شود.

برای مثال می توان از اتوکلاو آزمایشگاهی در مراکز درمانی یا صنایع گوناگون دیگر نیز استفاده کرد. یکی دیگر از نکات مهم در خریدن اتوکلاو، توجه به ظرفیت دستگاه اتوکلاو می باشد.

برای انتخاب و خرید دستگاه اتوکلاو، لازم است به نکاتی مانند رومیزی یا ایستاده بودن دستگاه، فشار و برق مورد نیاز دستگاه، میزان مکش هوا و… دقت کنید. چمبر دستگاه اتوکلاو، می تواند جنس های مختلفی داشته باشد. لازم به ذکر است که بهترین جنس چمبر دستگاه اتوکلاو، فولاد ضد زنگ می باشد. لازم است دور چمبر فولادی، المنت نیز به کار رفته باشد.

المنت باعث پخش شدن یکنواخت حرارت در دستگاه اتوکلاو می شود. فراموش نکنید که به شرکت سازنده دستگاه، معتبر بودن شرکت سازنده و وجود یا عدم وجود ضمانت و خدمات پس از فروش نیز توجه کنید.

روش استفاده از دستگاه اتوکلاو

ما در این قسمت مقاله قصد داریم تا نحوه کار با دستگاه اتوکلاو از جمله اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n را شرح دهیم:

  • ابتدا درب اتوکلاو را باز کنید.
  • مخزن یا ظرف استریلیزاسیون را تمیز کنید.
  • تجهیزاتی که می خواهید استریل کنید را بسته بندی کرده و داخل دستگاه بگذارید و درب دستگاه را ببندید.
  • برای بسته بندی ابزارهایتان می توانید از کاغذهای غیر بافته شده یا کرپ، پارچه و یا پلاستیک پروپیلن استفاده کنید.
  • فشار، دما و مدت زمان استریلیزاسیون را به صورت دستی روی برد الکترونیکی دستگاه وارد کنید.
  • بعد از تمام شدن زمان استریلیزاسیون، فشار محفظه دستگاه کاهش می یابد.
  • نهایتاً فشار داخل محفظه با فشار اتمسفر یکسان شده و فرایند استریل به پایان می رسد.
  • بعد از اتمام فرایند استریل، می توانید درب دستگاه را باز کرده و ابزارهایتان را از داخل آن خارج کنید.

کاربردهای مهم اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n

  • استریل کردن ابزارهای پزشکی در آزمایشگاه، بیمارستان، دندانپزشکی و…
  • از بین بردن میکروب ها در صنعت تغذیه و مواد خوراکی
  • انجام فرایند استریلیزاسیون در صنایع دارویی و شیمیایی
  • ضد عفونی کردن تجهیزات مورد استفاده برای تتو یا پیرسینگ
  • استریل کردن محیط جهت انجام آزمایش های میکروبیولوژی و تحقیقاتی

زمان مناسب استریلیزاسیون توسط دستگاه اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n

زمان فرایند استریل توسط دستگاه اتوکلاو، متغیر است. این زمان بنا به نوع ابزارها و تجهیزات مشخص می شود. ما در جدول زیر، زمان تقریبی مورد نیاز برای استریل کردن برخی ابزارها را بررسی می کنیم:

نوع ابزار

زمان مورد نیاز برای فرایند استریل (دقیقه)

مواد روغنی یا چرب

120

ابزار فلزی یا شیشه ای

20

محلول های آبی درون ظروف شیشه ای

10 الی 20 دقیقه

تجهیزات دارای حفره مانند پانسمان های جراحی

5 الی 10 دقیقه

چه مواد یا ابزارهایی را می توان با دستگاه اتوکلاو استریل کرد؟

  • شیشه: بین ابزارهای شیشه ای، فقط آن دسته که جنس پیرکس دارند را می توان درون دستگاه اتوکلاو قرار داد. فراموش نکنید حتی اگر درب این ظروف هم محکم ببندید و داخل دستگاه اتوکلاو قرار دهید، ممکن است شیشه منفجر شود.
  • پلی پروپیلن: پلی پروپیلن نوعی پلاستیک است که می تواند حرارت ناشی از دستگاه اتوکلاو را تحمل کند. برای نفوذ کردن بخار درون این جنس ابزارها، بهتر است مقداری آب درون بسته بندی ابزارها بریزید. این کار، باعث راحت تر منتقل شدن حرارت می شود.
  • لاتکس یا ونیل: این جنس لوازم اغلب در دمای بالا ذوب می شوند. توصیه می شود تا جای ممکن این گونه مواد داخل دستگاه اتوکلاو قرار نگیرند.
  • کاغذ: اگر جنس بسته بندی تجهیزات کاغذی باشد، می توان آن ها را درون دستگاه اتوکلاو قرار داد؛ ولی این کاغذها نباید پس از انجام اتوکلاو مجدداً مورد استفاده قرار بگیرند. لازم به ذکر است که خود کاغذ را به صورت یک ماده مستقل، نمی توان برای استریل کردن داخل دستگاه اتوکلاو گذاشت.
  • فلزات: امکان استریل کردن فلزات در دستگاه اتوکلاو وجود دارد. فراموش نکنید قبل از این کار، هرگونه پلاستیک، واشر و موادی که در دمای بالا ذوب می شوند را از دستگاه جدا کنید.

اجزای اصلی اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n کدام اند؟

هر مدل اتوکلاو اجزا و امکانات ویژه ای را دارد. برای استفاده کردن و کار با دستگاه اتوکلاو، بهتر است قبل از شروع کار با اجزای آن آشنا شوید. ما در این قسمت اسامی چند مورد از اجزای اصلی دستگاه اتوکلاو را ذکر کردیم:

1- محل قرارگیری ظروف

2- سیستم کنترل

3- دام یا تله بخار

4- سوپاپ اطمینان

5- مکانیزم خنک کننده میعانات

6- سیستم خلأ

7- مولد بخار.

سخن پایانی

اتوکلاو یا استریلایزر، یکی از مهم ترین تجهیزات استریل کردن به شمار می رود. این دستگاه در انواع مدل ها و ابعاد ساخته شده و عرضه می شود. دستگاه اتوکلاو مانند اتوکلاو دندانپزشکی کلاس n به طور کلی برای از بین بردن ویروس ها، قارچ ها، باکتری ها و میکروارگانیسم ها کاربرد دارد. ما در این مقاله به بررسی نکات مربوط به اتوکلاو دندانپزشکی و سایر مدل های اتوکلاو پرداختیم. امیدواریم مطالب این مقاله در انتخاب دستگاه اتوکلاو و یا کار با آن به شما یاری برسانند.

اگر از مطالعه این مطلب لذت بردید، می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید تا دوستان شما نیز از آن بهره ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *